İnsancıl Aylık Kültür Sanat Dergisi Sayı: 363 Ekim 2020
1 Mehmet Rayman – Kızgın Maşa (Şiir)
2 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 52
İnsanı genellikle tanımanın yolu mantıkça iki seçenekle sınırlıdır: Birinci seçenek insanı kendisiyle ilişkisinde, ilgisinde anlamayı amaç edinir ve bu seçenek içerik olarak sonsuzdur bir bakıma. İkinci seçenek ise, insanı kendisi olmayanla anlamaya ilişkindir; içerik olarak burada da bir sonsuzluk söz konusudur. Yine bu çerçevede yapılanların mantıkça ortak yönü, antropontolojinin temel edimlerinden birini imleyen karşılaştırmadır. Burada insan-insan olmayanla karşılaştırılmaktadır.
6 Baran Doğu – Özveri (Şiir)
7 Mustafa Günay – Herakleitos Kimdi Nasıl Bir Filozoftu?
2500 yıl önce Anadolu'nun Batı Ege kıyı şehirleri başta olmak üzere, felsefi düşüncenin doğuşuna tanık oluruz. Felsefenin Anadolu topraklarında yeşermesi ve zaman içinde başka kültürlerin toprağında da gelişmesi söz konusudur. Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde doğmuş, yaşamış ve felsefe yapmış olan nice filozoflar vardır. Efesli Herakleitos da bu filozofların başında gelir.
10 Şiyar Ayaz – Lilya (Şiir)
11 Temel Demirer – Sinema Büyüsü (ve Büyücüleri)
Önemi ve işlevi itibariyle yerkürenin en büyük gerçeklerini açığa çıkardığı gibi, en büyük yalanlarını da yine sinema söylerken; o, sınıflar mücadelesinde önemli bir sanat dalı olmanın yanı sıra çok tehlikeli manipülasyon aracı oldu.
16 Rıdvan Yıldız - Bir Portakal Mezarı (Şiir)
17 Ümmühan Işıklar - Biraz Kadın Biraz Erkek Ama En Çok Sadakat
Corona süreci çoğumuzu evlerimize götürdü; dünkü, bugünkü ve yarınki evlerimize. Geçmişi, şimdiyi ve geleceği aynı mefhumda yaşayıp daha net görmeye başladık içimize daldıkça... İçimize döndükçe çok şey hatırlar olduk.
20 Berrin Taş – Hep Yolda
1 Eylül 2020
Musa Dinç bir masal kitabı yazmış çocuklara. Bir tilkinin cezalandırmak amacıyla bir ayıya tecavüzünü anlatmış. Bu öyle acıtıcı bir konu ki nerden tutsan elinde kalıyor. Aslında söylenecek çok şey var da konuyu doğru yerden tutmak gerekiyor. Belki yazar olduğunu sanan bu kişiye kimi sorular sormak gerekir.
24 Canan Piri – Kadın (Şiir)
26 Yusuf Çotuksöken – Özsözler Günlüğü (10) Temmuz 2020
2 Temmuz
“Bilgisiz, deneyimsiz vb olmak çok önemli bir eksiklik değildir. Ama yüzsüz olmak bağışlanamaz bir eksikliktir.”
29 Bedriye Korkankorkmaz – Yazının ilk gerçekçi yapıtını yazan dâhi: Aleksandr Sergeyeviç Griboyedov
Aleksandr Sergeyeviç Griboyedov'un da yaşarken en büyük dayanağı yaşadıklarından öğrendiklerini insanlığa miras bırakmaktır. Bu uğurda ödediği ve yaşadıkları onun ödülüdür. Tüketilmeyen bir mirasın peşinden koşanların başında yazıyla kendilerini yeni baştan yaratanlar geliyor. Ölümün adaletsizliği söz konusu yazın olunca fire vermiyor. Geç gelen adalet adalet değildir; bu gerçeği yaşadıklarımdan biliyorum.
36 Nurbanu Kablan – Türkçem (Şiir)
37 Abdullah Şanal – Antalya'nın Dergileri
Siyaset, edebiyat, teknik, sanat ve bilim konularını gazeteden daha geniş bir açılımla inceleyen derinlikli yayın organlarıdır dergiler. Değişik fikirleri derleyip toparlayıcı bir işlevi üstlenirler. Demokrasiyi, aydınlığı daha bir ayrımına vardırarak yaşatırlar insana. Kültür denen dolaşıma kan olurlar kısacası... Okuru da, gazete okurundan biraz farklıdır...
40 Cemal Karsavan – Süslerim Ay Işığı Yıldızlarla (Şiir)
41 Tahir Şilkan – Orhan Kemal (Şairime Mektuplar 9)
Sevgili hemşerim, işçilerin, ırgatların, yoksulların, emekçi halkımızın yazarı Orhan Kemal merhaba.
Ölümünün üzerinden yarım yüzyıl geçti ama unutulmadın, unutulmayacaksın sevgili Orhan Kemal. Bizlere bıraktığın romanlarınla, öykülerinle, oyunlarınla, şiirlerinle yaşıyorsun.
Evet! Şiirlerinle de yaşıyorsun sevgili Orhan Kemal.
43 Berrin Taş – Peluşko'ya Sesleniş (Şairime Mektuplar 10)
Karanlık bir dönemde 12 Eylül koşullarında. Üniversitelerde sağ-sol öğrencilerin çatışmaları. Her gün yeni olaylara gebe. Sen 12 Eylül'den altı ay önce doğdun. Mart ayında. 25 Mart'ı 26 Mart'a bağlayan gece yarısı saat tam 12'de. Öyle yazmışlardı doğum belgene. Doğum tarihini 26 Mart 1980 kabul ettik.
47 Tayfun Saraç – Son Martı (Şiir)
48 A. Didem Uslu – 2018-2019 Tiyatro sezonundan süren seçme oyunlar (6)
Meçhul Paşa: Bir Hınzır Neşriyat oyununu Ahmet Sami Özbudak yazmış. 1946 sonbaharı. Hamza Ustu şarapçı. Okuma öğrenmek isteyen Seyfi Efendi'yse çaycı. Kekeme Mahir Usta uyukluyor. Oyunun seriminde karakterler tanıtılır. Makro Paşa'yı başlatanlar Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz. Paralel hikaye: Kahvehanedekiler ve yazarlar. İstanbul sesleri güzel, Yazarları gören Seyfi de yazmak ister. İki paralel hikaye arasında bağlantı.
52 Mehtap Emre – Kurşûnî (Şiir)
53 İnsancıl'a Mektup
55 Özden Değirmenci – Hayri'nin Pabuçları (Öykü)
Bu çocukta beni etkileyen; belki de, yüzü güldüğü halde acı bir ifade taşımaya devam eden iri, siyah gözleriydi. Ayakkabıları lastiktendi. Koyu gri, üstü balıksırtı desenli lastik pabuçlar. Her ikisinin de burnu delinmiş. Başparmağının biri diğerinden daha yaramazmış belli ki. Çorabı da delmiş, morarmış bir şekilde bana bakıyor.
55 Cengiz Gündoğdu – Kader (Öykü)
İşin bu noktaya varacağını hiç düşünmemiştik... biz de düşünmedik, Selçuk Bey de düşünmedi.
Hiç unutmam. Bundan on yıl önce karlı bir gün. Selçuk Bey beni odasına çağırdı.
58 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi
28 Ağustos Cuma
77 yıl yaşadım ya, bu dünyada... 77 yıldan ne kaldı diye baktıkta pek bir şey göremiyorum kendimle ilgili…
Boş mu yaşadık değilse…
Hep doğruları söyledim, doğrular için mücadele ettim dersem… buna da evet dersem, doğruları savundun da n'oldu. Madalya mı verdiler…
- Açıklama
1 Mehmet Rayman – Kızgın Maşa (Şiir)
2 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği: Felsefe Tarihi: Antropontolojik Okuma 52İnsanı genellikle tanımanın yolu mantıkça iki seçenekle sınırlıdır: Birinci seçenek insanı kendisiyle ilişkisinde, ilgisinde anlamayı amaç edinir ve bu seçenek içerik olarak sonsuzdur bir bakıma. İkinci seçenek ise, insanı kendisi olmayanla anlamaya ilişkindir; içerik olarak burada da bir sonsuzluk söz konusudur. Yine bu çerçevede yapılanların mantıkça ortak yönü, antropontolojinin temel edimlerinden birini imleyen karşılaştırmadır. Burada insan-insan olmayanla karşılaştırılmaktadır.
6 Baran Doğu – Özveri (Şiir)
7 Mustafa Günay – Herakleitos Kimdi Nasıl Bir Filozoftu?2500 yıl önce Anadolu'nun Batı Ege kıyı şehirleri başta olmak üzere, felsefi düşüncenin doğuşuna tanık oluruz. Felsefenin Anadolu topraklarında yeşermesi ve zaman içinde başka kültürlerin toprağında da gelişmesi söz konusudur. Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde doğmuş, yaşamış ve felsefe yapmış olan nice filozoflar vardır. Efesli Herakleitos da bu filozofların başında gelir.
10 Şiyar Ayaz – Lilya (Şiir)
11 Temel Demirer – Sinema Büyüsü (ve Büyücüleri)Önemi ve işlevi itibariyle yerkürenin en büyük gerçeklerini açığa çıkardığı gibi, en büyük yalanlarını da yine sinema söylerken; o, sınıflar mücadelesinde önemli bir sanat dalı olmanın yanı sıra çok tehlikeli manipülasyon aracı oldu.
16 Rıdvan Yıldız - Bir Portakal Mezarı (Şiir)
17 Ümmühan Işıklar - Biraz Kadın Biraz Erkek Ama En Çok SadakatCorona süreci çoğumuzu evlerimize götürdü; dünkü, bugünkü ve yarınki evlerimize. Geçmişi, şimdiyi ve geleceği aynı mefhumda yaşayıp daha net görmeye başladık içimize daldıkça... İçimize döndükçe çok şey hatırlar olduk.
20 Berrin Taş – Hep Yolda1 Eylül 2020
Musa Dinç bir masal kitabı yazmış çocuklara. Bir tilkinin cezalandırmak amacıyla bir ayıya tecavüzünü anlatmış. Bu öyle acıtıcı bir konu ki nerden tutsan elinde kalıyor. Aslında söylenecek çok şey var da konuyu doğru yerden tutmak gerekiyor. Belki yazar olduğunu sanan bu kişiye kimi sorular sormak gerekir.
24 Canan Piri – Kadın (Şiir)
26 Yusuf Çotuksöken – Özsözler Günlüğü (10) Temmuz 20202 Temmuz
“Bilgisiz, deneyimsiz vb olmak çok önemli bir eksiklik değildir. Ama yüzsüz olmak bağışlanamaz bir eksikliktir.”
29 Bedriye Korkankorkmaz – Yazının ilk gerçekçi yapıtını yazan dâhi: Aleksandr Sergeyeviç GriboyedovAleksandr Sergeyeviç Griboyedov'un da yaşarken en büyük dayanağı yaşadıklarından öğrendiklerini insanlığa miras bırakmaktır. Bu uğurda ödediği ve yaşadıkları onun ödülüdür. Tüketilmeyen bir mirasın peşinden koşanların başında yazıyla kendilerini yeni baştan yaratanlar geliyor. Ölümün adaletsizliği söz konusu yazın olunca fire vermiyor. Geç gelen adalet adalet değildir; bu gerçeği yaşadıklarımdan biliyorum.
36 Nurbanu Kablan – Türkçem (Şiir)
37 Abdullah Şanal – Antalya'nın DergileriSiyaset, edebiyat, teknik, sanat ve bilim konularını gazeteden daha geniş bir açılımla inceleyen derinlikli yayın organlarıdır dergiler. Değişik fikirleri derleyip toparlayıcı bir işlevi üstlenirler. Demokrasiyi, aydınlığı daha bir ayrımına vardırarak yaşatırlar insana. Kültür denen dolaşıma kan olurlar kısacası... Okuru da, gazete okurundan biraz farklıdır...
40 Cemal Karsavan – Süslerim Ay Işığı Yıldızlarla (Şiir)
41 Tahir Şilkan – Orhan Kemal (Şairime Mektuplar 9)Sevgili hemşerim, işçilerin, ırgatların, yoksulların, emekçi halkımızın yazarı Orhan Kemal merhaba.
Ölümünün üzerinden yarım yüzyıl geçti ama unutulmadın, unutulmayacaksın sevgili Orhan Kemal. Bizlere bıraktığın romanlarınla, öykülerinle, oyunlarınla, şiirlerinle yaşıyorsun.
Evet! Şiirlerinle de yaşıyorsun sevgili Orhan Kemal.
43 Berrin Taş – Peluşko'ya Sesleniş (Şairime Mektuplar 10)Karanlık bir dönemde 12 Eylül koşullarında. Üniversitelerde sağ-sol öğrencilerin çatışmaları. Her gün yeni olaylara gebe. Sen 12 Eylül'den altı ay önce doğdun. Mart ayında. 25 Mart'ı 26 Mart'a bağlayan gece yarısı saat tam 12'de. Öyle yazmışlardı doğum belgene. Doğum tarihini 26 Mart 1980 kabul ettik.
47 Tayfun Saraç – Son Martı (Şiir)
48 A. Didem Uslu – 2018-2019 Tiyatro sezonundan süren seçme oyunlar (6)Meçhul Paşa: Bir Hınzır Neşriyat oyununu Ahmet Sami Özbudak yazmış. 1946 sonbaharı. Hamza Ustu şarapçı. Okuma öğrenmek isteyen Seyfi Efendi'yse çaycı. Kekeme Mahir Usta uyukluyor. Oyunun seriminde karakterler tanıtılır. Makro Paşa'yı başlatanlar Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz. Paralel hikaye: Kahvehanedekiler ve yazarlar. İstanbul sesleri güzel, Yazarları gören Seyfi de yazmak ister. İki paralel hikaye arasında bağlantı.
52 Mehtap Emre – Kurşûnî (Şiir)
53 İnsancıl'a Mektup
55 Özden Değirmenci – Hayri'nin Pabuçları (Öykü)Bu çocukta beni etkileyen; belki de, yüzü güldüğü halde acı bir ifade taşımaya devam eden iri, siyah gözleriydi. Ayakkabıları lastiktendi. Koyu gri, üstü balıksırtı desenli lastik pabuçlar. Her ikisinin de burnu delinmiş. Başparmağının biri diğerinden daha yaramazmış belli ki. Çorabı da delmiş, morarmış bir şekilde bana bakıyor.
55 Cengiz Gündoğdu – Kader (Öykü)İşin bu noktaya varacağını hiç düşünmemiştik... biz de düşünmedik, Selçuk Bey de düşünmedi.
Hiç unutmam. Bundan on yıl önce karlı bir gün. Selçuk Bey beni odasına çağırdı.
58 Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi28 Ağustos Cuma
77 yıl yaşadım ya, bu dünyada... 77 yıldan ne kaldı diye baktıkta pek bir şey göremiyorum kendimle ilgili…
Boş mu yaşadık değilse…
Hep doğruları söyledim, doğrular için mücadele ettim dersem… buna da evet dersem, doğruları savundun da n'oldu. Madalya mı verdiler…
Format:DergiStok Kodu:3990000047892Boyut:18.50x27.00Sayfa Sayısı:64Baskı:1Basım Tarihi:2020-10Kapak Türü:CiltsizKağıt Türü:2. HamurDili:Türkçe
- Taksit Seçenekleri
- Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Taksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,0035,4216,2662,8517,1192,0017,96121,5718,80Diğer KartlarTaksit SayısıTaksit tutarıGenel ToplamTek Çekim15,0015,003--6--9--12--